EEN STAGE BIJ DEFENSIE

Mijn naam is Anna van Laar, en sinds een aantal maanden loop ik stage bij Defensie, specifiek bij de Luchtmacht. Als derdejaarsstudent vervul ik de rol van managementondersteuner op de afdelingen Human Capital, Human Resource en bij de  Sectie Keten Coördinatie.

Stage lopen bij Defensie is allesbehalve standaard. Vanaf dag één bevond ik me in een totaal nieuwe omgeving: een wereld waarin uniformen, formele structuren en militaire gereedheid de norm zijn. Spannend? Absoluut. Maar vooral leerzaam.

Als managementondersteuner van niet één, maar twee Kolonels ondersteun ik bij uiteenlopende taken: van agendabeheer en verslaglegging tot het voorbereiden van overleggen en alles wat daartussen valt. Elke taak draagt bij aan een groter geheel – en dat motiveert.

Daarnaast heb ik binnen de sectie Keten Coördinatie veel mogen leren en meekijken. Ik heb opdrachten uitgevoerd die mij inzicht gaven in de manier waarop deze sectie bijdraagt aan de organisatie: met overzicht, samenwerking en een duidelijke focus op de juiste mensen op de juiste plek. Het was leerzaam om te zien hoe deze schakels samen het grotere geheel versterken.

In korte tijd heb ik veel geleerd. Over het vak, maar ook over mezelf. Hoe het is om te werken in een omgeving waar heldere communicatie, integriteit en betrouwbaarheid essentieel zijn. Hoe je je staande houdt als alles nieuw is. En hoe snel je kunt groeien als je de ruimte krijgt.

Wat mij het meest opvalt, is de betrokkenheid van collega’s en het vertrouwen dat ik krijg. Ondanks dat ik nieuw ben in deze wereld, word ik echt als onderdeel van het team gezien. Hier leer je niet alleen wat je moet doen, maar vooral waarom je het doet – en dat maakt het waardevol.

Deze stage is voor mij een kans om te ontwikkelen, maar ook om bij te dragen aan een missie die groter is dan ikzelf. Heb jij ook interesse in een stage bij Defensie, of ben je benieuwd naar meer verhalen? Stuur me een berichtje! Anna Van Laar 

#KoninklijkeLuchtmacht  #WerkenBijDefensie #StageBijDefensie #MatchenMetEenMissie
#werkenbijdefensie

EEN STAGE BIJ DEFENSIE Mijn naam is Anna van Laar, en sinds een aantal maanden loop ik stage bij Defensie, specifiek bij de Luchtmacht. Als derdejaarsstudent vervul ik de rol van managementondersteuner op de afdelingen Human Capital, Human Resource en bij de Sectie Keten Coördinatie. Stage lopen bij Defensie is allesbehalve standaard. Vanaf dag één bevond ik me in een totaal nieuwe omgeving: een wereld waarin uniformen, formele structuren en militaire gereedheid de norm zijn. Spannend? Absoluut. Maar vooral leerzaam. Als managementondersteuner van niet één, maar twee Kolonels ondersteun ik bij uiteenlopende taken: van agendabeheer en verslaglegging tot het voorbereiden van overleggen en alles wat daartussen valt. Elke taak draagt bij aan een groter geheel – en dat motiveert. Daarnaast heb ik binnen de sectie Keten Coördinatie veel mogen leren en meekijken. Ik heb opdrachten uitgevoerd die mij inzicht gaven in de manier waarop deze sectie bijdraagt aan de organisatie: met overzicht, samenwerking en een duidelijke focus op de juiste mensen op de juiste plek. Het was leerzaam om te zien hoe deze schakels samen het grotere geheel versterken. In korte tijd heb ik veel geleerd. Over het vak, maar ook over mezelf. Hoe het is om te werken in een omgeving waar heldere communicatie, integriteit en betrouwbaarheid essentieel zijn. Hoe je je staande houdt als alles nieuw is. En hoe snel je kunt groeien als je de ruimte krijgt. Wat mij het meest opvalt, is de betrokkenheid van collega’s en het vertrouwen dat ik krijg. Ondanks dat ik nieuw ben in deze wereld, word ik echt als onderdeel van het team gezien. Hier leer je niet alleen wat je moet doen, maar vooral waarom je het doet – en dat maakt het waardevol. Deze stage is voor mij een kans om te ontwikkelen, maar ook om bij te dragen aan een missie die groter is dan ikzelf. Heb jij ook interesse in een stage bij Defensie, of ben je benieuwd naar meer verhalen? Stuur me een berichtje! Anna Van Laar #KoninklijkeLuchtmacht #WerkenBijDefensie #StageBijDefensie #MatchenMetEenMissie

door Matchen met een Missie

Van kapper tot militair: dit zijn de beroepen waar nu veel werk in is

Wie nu op zoek is naar werk maakt grote kans in beroepen als kapper, tandtechnicus of zelfs beroepsmilitair. Dat blijkt uit de lijst met kansrijke beroepen van het UWV. De lijst laat zien in welke beroepen de kans op werk relatief groot is, door personeelstekorten of bredere arbeidsmarktontwikkelingen.

Het UWV brengt ieder jaar de beroepen waar veel mensen worden gevraagd in beeld. Volgens arbeidsmarktadviseur Stef Molleman van de uitkeringsinstantie komen er ieder jaar nieuwe beroepen bij op de lijst. "In een veranderende arbeidsmarkt is het belangrijk om telkens opnieuw te bekijken waar de kansen liggen

Een opvallende nieuwkomer is het kappersvak. "Veel kapperszaken zijn hard op zoek naar nieuwe aanwas," zegt Molleman. Ook in de mondzorg is er extra vraag, onder meer door vergrijzing, en in lijn met het tekort aan tandartsen is er ook vraag naar tandtechnici.

Daarnaast vallen dit jaar alle militaire functies onder de kansrijke beroepen. Dat is volgens Molleman een directe gevolg van de toegenomen geopolitieke spanningen. Waar eerder alleen enkele functies op de lijst stonden, zijn ze dat nu allemaal: van mbo tot wo-niveau.

Creatieve beroepen en AI

Niet in alle sectoren gaat het even goed. Voor het eerst worden creatieve en taalkundige beroepen geraakt door kunstmatige intelligentie. "Creatieve handelingen worden soms overgenomen door AI," zegt Molleman. "We zien dat het aantal vacatures in deze sectoren afneemt."

Het UWV verwacht binnenkort met meer inzichten te komen over de langetermijneffecten van AI op de arbeidsmarkt.

Specifieke eisen

Hoewel veel beroepen op de lijst te maken hebben met personeelstekorten kijkt het UWV breder dan dat, legt Molleman uit. "Het is goed om te beseffen dat het niet altijd eenvoudig is om een baan te vinden, zelfs in kansrijke sectoren. Concurrentie en specifieke eisen van werkgevers maken de zoektocht soms toch lastig."

Beroepen in sectoren als de zorg, techniek, het onderwijs en de logistiek staan al jarenlang op de lijst. "De zorgberoepen zijn oneindig, die kunnen bijna allemaal op de lijst", zegt Molleman daarover.

[Alt-tekst in foto]

Bron: NOS + UWV
 
#defensie #dosco #clas #dcpl #werkenbijclas #koninklijkelandmacht #landmacht #werkenbijdefensie #buddybijdefensie #buddy #verbindingdienst #verbindelaar #defensieinclusief #diversiteit #inclusie
#werkenbijdefensie

Van kapper tot militair: dit zijn de beroepen waar nu veel werk in is Wie nu op zoek is naar werk maakt grote kans in beroepen als kapper, tandtechnicus of zelfs beroepsmilitair. Dat blijkt uit de lijst met kansrijke beroepen van het UWV. De lijst laat zien in welke beroepen de kans op werk relatief groot is, door personeelstekorten of bredere arbeidsmarktontwikkelingen. Het UWV brengt ieder jaar de beroepen waar veel mensen worden gevraagd in beeld. Volgens arbeidsmarktadviseur Stef Molleman van de uitkeringsinstantie komen er ieder jaar nieuwe beroepen bij op de lijst. "In een veranderende arbeidsmarkt is het belangrijk om telkens opnieuw te bekijken waar de kansen liggen Een opvallende nieuwkomer is het kappersvak. "Veel kapperszaken zijn hard op zoek naar nieuwe aanwas," zegt Molleman. Ook in de mondzorg is er extra vraag, onder meer door vergrijzing, en in lijn met het tekort aan tandartsen is er ook vraag naar tandtechnici. Daarnaast vallen dit jaar alle militaire functies onder de kansrijke beroepen. Dat is volgens Molleman een directe gevolg van de toegenomen geopolitieke spanningen. Waar eerder alleen enkele functies op de lijst stonden, zijn ze dat nu allemaal: van mbo tot wo-niveau. Creatieve beroepen en AI Niet in alle sectoren gaat het even goed. Voor het eerst worden creatieve en taalkundige beroepen geraakt door kunstmatige intelligentie. "Creatieve handelingen worden soms overgenomen door AI," zegt Molleman. "We zien dat het aantal vacatures in deze sectoren afneemt." Het UWV verwacht binnenkort met meer inzichten te komen over de langetermijneffecten van AI op de arbeidsmarkt. Specifieke eisen Hoewel veel beroepen op de lijst te maken hebben met personeelstekorten kijkt het UWV breder dan dat, legt Molleman uit. "Het is goed om te beseffen dat het niet altijd eenvoudig is om een baan te vinden, zelfs in kansrijke sectoren. Concurrentie en specifieke eisen van werkgevers maken de zoektocht soms toch lastig." Beroepen in sectoren als de zorg, techniek, het onderwijs en de logistiek staan al jarenlang op de lijst. "De zorgberoepen zijn oneindig, die kunnen bijna allemaal op de lijst", zegt Molleman daarover. [Alt-tekst in foto] Bron: NOS + UWV #defensie #dosco #clas #dcpl #werkenbijclas #koninklijkelandmacht #landmacht #werkenbijdefensie #buddybijdefensie #buddy #verbindingdienst #verbindelaar #defensieinclusief #diversiteit #inclusie

door Buddy Bij Defensie

Na een carrière in HR binnen de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, keerde ik in 2024 terug naar het Ministerie van Defensie. Als MT-lid en programmamanager Informatie-vakmanschap bij het programma Defensie Open op Orde (DOO) draait alles om informatie. Mijn doel: ervoor zorgen dat op een juiste manier omgaan met informatie in onze organisatie in het DNA terechtkomt. Informatie is in deze tijd een wapen, daarom moeten wij informatie juist, actueel, compleet en vindbaar voorhanden hebben en houden. Daarmee maken we van informatie onze kracht.

Ik ben trots op mijn werk bij Defensie, ondanks dat sommigen verbaasd waren over zijn keuze. Mijn vader was militair, en ik voel juist in deze roerige tijden sterker dan ooit de behoefte om te beschermen wat ons dierbaar is. Defensie lijkt naar de buitenwereld misschien hard, maar als je er werkt is er ook een warme deken van kameraadschap. Bovendien vind ik het mooi om in deze managementpositie de vrijheid te pakken om mezelf te zijn. Geen grijs pak, maar bijvoorbeeld vlotte sneakers. Ik hoop daarmee een voorbeeld te zijn voor anderen en uit te stralen dat iedereen welkom is bij Defensie.

Wil jij jouw vakmanschap als informatieprofessional inzetten voor een veilig Nederland? Lees mijn verhaal, bekijk de vacatures in informatievoorziening of meld je aan voor updates over dit vakgebied 👉 https://lnkd.in/eF3mbmVW
 
#werkenvoornederland #werkenbijdefensie #informatiehuishouding #informatiemanagement
#werkenbijdefensie

Na een carrière in HR binnen de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, keerde ik in 2024 terug naar het Ministerie van Defensie. Als MT-lid en programmamanager Informatie-vakmanschap bij het programma Defensie Open op Orde (DOO) draait alles om informatie. Mijn doel: ervoor zorgen dat op een juiste manier omgaan met informatie in onze organisatie in het DNA terechtkomt. Informatie is in deze tijd een wapen, daarom moeten wij informatie juist, actueel, compleet en vindbaar voorhanden hebben en houden. Daarmee maken we van informatie onze kracht. Ik ben trots op mijn werk bij Defensie, ondanks dat sommigen verbaasd waren over zijn keuze. Mijn vader was militair, en ik voel juist in deze roerige tijden sterker dan ooit de behoefte om te beschermen wat ons dierbaar is. Defensie lijkt naar de buitenwereld misschien hard, maar als je er werkt is er ook een warme deken van kameraadschap. Bovendien vind ik het mooi om in deze managementpositie de vrijheid te pakken om mezelf te zijn. Geen grijs pak, maar bijvoorbeeld vlotte sneakers. Ik hoop daarmee een voorbeeld te zijn voor anderen en uit te stralen dat iedereen welkom is bij Defensie. Wil jij jouw vakmanschap als informatieprofessional inzetten voor een veilig Nederland? Lees mijn verhaal, bekijk de vacatures in informatievoorziening of meld je aan voor updates over dit vakgebied 👉 https://lnkd.in/eF3mbmVW #werkenvoornederland #werkenbijdefensie #informatiehuishouding #informatiemanagement

door Michael Zant MBA 🍀

🎖 Medaille voor langdurige, eerlijke en trouwe dienst

De commandant benoemde het gisteren ook in zijn speech: reservist zijn kan alleen met de steun van het thuisfront, de werkgever en collega’s.

En ja, dat kan ik beamen. Zonder mijn partner, familie, werkgever, collega’s en alle kansen die ik heb gekregen, had ik deze twaalf jaar als reservist niet kunnen voltooien.

In de beginjaren: wachtlopen in de kou en in het donker, meedoen aan grote en kleine oefeningen en twee keer als militair deelnemen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Vele mooie, maar ook betekenisvolle inzetten en steunverleningen — zoals rondom de MH17 — zijn mij bijgebleven.

Daarna volgden jaren van persoonlijke groei: logistieke aanvragen, het kantoorwerk en personele administratie. Een periode met de mooiste interne opleidingen, het stoeien met wet- en regelgeving, het geven van instructie en lessen, en de doorgroei naar én in het onderofficiersvak.
In de functies van korporaal Admeur, sergeant en sergeant-majoor Beheer en Bedrijfsvoering kon en mocht ik mij verdiepen en vastbijten in de (verbetering van) rechtspositie en bedrijfsvoeringsprocessen voor reservisten — iets wat ik hopelijk nog lang mag blijven doen. 

Het waren jaren met voldoende ups, en helaas ook de nodige (persoonlijke) downs. Maar dankzij de steun en motivatie van mijn wederhelft, leidinggevenden en een aantal zeer gewaardeerde collega’s (met soms urenlange telefonische gesprekken), sta ik nu toch waar ik nu sta.

En daarom is dit het moment om dankbaar terug te blikken.

Reservist zijn is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Het kost je de nodige uren — uren waarin je niet bij je gezin kunt zijn. Het vraagt soms om flexibiliteit van je gezin of je werk. Maar ik had het voor geen goud willen missen.

#10InfanteriebataljonBewakenBeveiligenKNR #10InfbatKNR #KorpsNationaleReserve #43gemechaniseerdebrigade #reservist #KoninklijkeLandmacht
#werkenbijdefensie
#werkenbijdefensie

🎖 Medaille voor langdurige, eerlijke en trouwe dienst De commandant benoemde het gisteren ook in zijn speech: reservist zijn kan alleen met de steun van het thuisfront, de werkgever en collega’s. En ja, dat kan ik beamen. Zonder mijn partner, familie, werkgever, collega’s en alle kansen die ik heb gekregen, had ik deze twaalf jaar als reservist niet kunnen voltooien. In de beginjaren: wachtlopen in de kou en in het donker, meedoen aan grote en kleine oefeningen en twee keer als militair deelnemen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Vele mooie, maar ook betekenisvolle inzetten en steunverleningen — zoals rondom de MH17 — zijn mij bijgebleven. Daarna volgden jaren van persoonlijke groei: logistieke aanvragen, het kantoorwerk en personele administratie. Een periode met de mooiste interne opleidingen, het stoeien met wet- en regelgeving, het geven van instructie en lessen, en de doorgroei naar én in het onderofficiersvak. In de functies van korporaal Admeur, sergeant en sergeant-majoor Beheer en Bedrijfsvoering kon en mocht ik mij verdiepen en vastbijten in de (verbetering van) rechtspositie en bedrijfsvoeringsprocessen voor reservisten — iets wat ik hopelijk nog lang mag blijven doen. Het waren jaren met voldoende ups, en helaas ook de nodige (persoonlijke) downs. Maar dankzij de steun en motivatie van mijn wederhelft, leidinggevenden en een aantal zeer gewaardeerde collega’s (met soms urenlange telefonische gesprekken), sta ik nu toch waar ik nu sta. En daarom is dit het moment om dankbaar terug te blikken. Reservist zijn is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Het kost je de nodige uren — uren waarin je niet bij je gezin kunt zijn. Het vraagt soms om flexibiliteit van je gezin of je werk. Maar ik had het voor geen goud willen missen. #10InfanteriebataljonBewakenBeveiligenKNR #10InfbatKNR #KorpsNationaleReserve #43gemechaniseerdebrigade #reservist #KoninklijkeLandmacht #werkenbijdefensie

door Miranda N.